Як появилася ретуш фото?

Ретуш в сучасному вигляді – це робота за допомогою цифрових методів в графічних редакторах як Adobe Photoshop, Adobe Ligtroom, Capture One та ін. Але не варто ставити знак дорівнює між “цифрове фото” та “ретуш”.
Ретушування було відоме ще при роботі із плівкою, у темних кімнатах за допомогою прийомів роботи з експозицією, освітленням та затемненням фотографії підлягали іноді доволі жорстким змінам.
З 1850р. отримав велике поширення живописний метод ретуші. Полягав він у наступному. На паперовому негативі фотограф «заліплював» задній план таким чином, щоб об’єкти зйомки опинялися на абсолютно білому фоні. Надалі на позитиві замість фону малювався пейзаж або архітектурний ансамбль.

жюль-жанен-актриса-рашель

Жюль Жанен. “Актриса Рашель”

Спочатку фотомайстри на негативах м’якими олівцями усували лише плями. Потім фотографи на вимогу замовників почали ретушувати на портретах дефекти шкіри обличчя.

RICHARD AVEDON RETOUCHING

RICHARD AVEDON RETOUCHING

Іноді ретуш набувала доволі кардинальних форм, які навіть у сучасній пост-обробці вже є не дуже бажаними. Наприклад, цей всесвітньо відомий портрет президента США Авраама Лінкольна насправді – продукт невідомого ретушера. Голова Лінкольна «імплантована» Джону Калхун – іншому політику (Фотографія близько 1860р).

Відоме фото Лінкольна насправді - фотоманіпуляція

Відоме фото Лінкольна насправді – фотоманіпуляція

Навіть такі скандальні постаті історії як Гітлер мають відношення до ретуші фото.  Думаю, це була точно не та робота, де можна було схалтурити, інакше приберуть і тебе.

Йозеф Геббельс був прибраний із фото по приказу Гітлера у 1937 .

Йозеф Геббельс був прибраний із фото по приказу Гітлера у 1937 .

Що ж можна вважати початком цифрової ретуші? За 3 роки до випуску першої версії Фотошопу радянські спеціалісти проводять перші редагування на імпортному апаратному комплексі. Звісно, цілями такої обробки були не портрети та не ретуш весільних фото, а робота із даними розвідки.